Wonen in hout

Natuurlijke bouwsystemen

VOORDELEN

Een huis van hout zorgt goed voor haar bewoners’

Wonen in een huis van hout is gezond. Dit komt door de vochtregulerende werking van hout.
Hout heeft het unieke vermogen om vocht op te vangen en weer aan de lucht terug te geven als de kamer droogt. Dit zorgt voor een evenwicht tussen de binnenluchtvochtigheid tussen 30 en 50%, wat optimaal is voor de gezondheid van de inwoners. We kunnen dan ook oprecht zeggen dat een huis van hout goed zorgt voor haar bewoners. 

Voordelen van een houten gebouw

Hout is door mensen door de eeuwen heen geliefd. Het is rustgevend, esthetisch aangenaam en het presteert goed akoestisch. Het absorbeert geluiden en creëert een rustgevende, ontspannende sfeer.

Een bewuste keuze voor organische bouwmaterialen zorgt voor een gezonde leefomgeving, hoge indoor luchtkwaliteit en een warme, stressverminderende atmosfeer. Onze systemen zijn zo ontworpen dat aan de binnenzijde geen folies hoeven te worden toegepast. 

HOUT ALS OPSLAG VAN CO2

Het schadelijke broeikasgas CO2, dat zorgt voor de opwarming van onze aarde, wordt door groeiende bomen opgeslagen en vastgehouden. Het oogsten en (her)planten van bomen helpt om CO2 te reduceren.

Zolang deze bomen niet worden verbrand, maar bijvoorbeeld als bouwmateriaal worden ingezet, blijft de CO2 in de boom opgeslagen. Houtbouw draagt dus ‘haar steentje bij’ in de strijd tegen de opwarming van de aarde. 
aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

CIRCULAIR

Hout is circulair, hernieuwbaar. Dat wil zeggen dat wanneer het gebouw wordt afgebroken, men het hout opnieuw als materiaal kan gebruiken. Dit kan in de bouw zijn, maar ook om luciferstokjes of papier te maken. 


Het onderhoud van het gebouw bepaalt de levensduur. Er zijn inmiddels genoeg voorbeelden van houten gebouwen die meer dan 300 jaar oud zijn. 

THERMISCHE WAARDE

Hout is poreus. Het heeft een hoog percentage poriën (70%) en daarmee een laag volumegewicht (450 kg/m3). Hierdoor is de warme geleiding van hout laag. Wanneer men de lambda-waarden (de hoeveelheid energie die het materiaal geleidt per eenheid volume en per tijdseenheid) van hout (0,14 W/mK) en baksteen (1 W/mK) met elkaar vergelijkt, dan blijkt dat hout zeven keer beter isoleert dan steen. Anders uitgedrukt: een baksteenmuur zou meer dan 44 cm dik moeten zijn, om dezelfde waarden te halen als een massief houten wand met een dikte van 6,2 cm. 

Nederland, deltaland

Als we kijken naar de historie, dan is Nederland echt een deltaland. De rivieren brachten ons klei en dat werd een belangrijk bouwmateriaal. 

Als we kijken naar de Scandinavische landen, dan was daar vooral hout aanwezig als belangrijke grondstof en bouwproduct. Dit zie je terug in de rijke historie aan houtbouw in deze landen. 

De tegenwoordige tijd vraagt ons om bewust om te gaan met de grondstoffen. Wanneer we niet kunnen hergebruiken en besluiten tot gebruik van nieuwe grondstoffen, laten we dan grondstoffen gebruiken die ons milieu zo min mogelijk belasten. Al het hout dat wij gebruiken in onse bouwsystemen is afkomstig uit productiebossen waar voor iedere gekapte boom een boom wordt terug geplaatst.