top of page

iWOOD I-joist

iWOOD I-joist liggers zijn houten I-liggers. Deze kunnen toegepast worden in bijvoorbeeld daken en vloeren. Door de I-vorm hebben ze veel draagvermogen ten opzichte van het materiaalgebruik. Het lijf is van OSB, de flenzen van gelamineerd multiplex. Doordat de liggers geëngineerd zijn, zijn ze altijd maatvast.

Producten

Specificaties

De houten I-balk (Eng. I-joist) is een 'engineered wood' product, ontworpen om problemen die optreden bij conventionele houten balken te elimineren. Hij werd uitgevonden in 1969. De balk bestaat uit twee opstaande flenzen voorzien van een groef aan de binnenzijde waarin een houten blad geklemd zit. De doorsnede vormt dus een hoofdletter I. De I-balk bezit een verhoogde sterkte in verhouding tot zijn grootte en gewicht. Met minder hout dan een massief houten balk verdraagt hij niettemin zwaardere lasten.

Toepassingen

De iWOOD I-joist wordt toegepast in overspanningen in bijvoorbeeld vloeren of daken. De I-joist is bovendien niet onderhevig aan de typische problemen van massief houten balken: buigen, krimpen, splijten, krom trekken. Een vloer op I-balken zal daardoor ook niet gaan kraken, piepen of schuren zoals zich dat gemakkelijk voordoet bij de massief houten roosteringen. Al deze voordelen maken dat de I-ligger sinds zijn ontstaan de massieve balken als drager grotendeels kan vervangen.

Eigenschappen

FEROX Bouwsystemen biedt I-liggers van verschillende producenten aan. Dit zijn hoogkwalitatief, FSC gelabeld en bijzonder ecologische producten.

bottom of page