Bouwsystemen

Natuurlijke bouwsystemen

VOORDELEN

Een huis van hout zorgt goed voor haar bewoners’

Wonen in een huis van hout is gezond. Dit komt door de vochtregulerende werking van hout.
Hout heeft het unieke vermogen om vocht op te vangen en weer aan de lucht terug te geven als de kamer droogt. Dit zorgt voor een evenwicht tussen de binnenluchtvochtigheid tussen 30 en 50%, wat optimaal is voor de gezondheid van de inwoners. We kunnen dan ook oprecht zeggen dat een huis van hout goed zorgt voor haar bewoners. 

Voordelen van een houten gebouw

Hout is door mensen door de eeuwen heen geliefd. Het is rustgevend, esthetisch aangenaam en het presteert goed akoestisch. Het absorbeert geluiden en creëert een rustgevende, ontspannende sfeer.

Een bewuste keuze voor organische bouwmaterialen zorgt voor een gezonde leefomgeving, hoge indoor luchtkwaliteit en een warme, stressverminderende atmosfeer. Onze systemen zijn zo ontworpen dat aan de binnenzijde geen folies hoeven te worden toegepast. 

HOUT ALS OPSLAG VAN CO2

Het schadelijke broeikasgas CO2, dat zorgt voor de opwarming van onze aarde, wordt door groeiende bomen opgeslagen en vastgehouden. Het oogsten en (her)planten van bomen helpt om CO2 te reduceren.

Zolang deze bomen niet worden verbrand, maar bijvoorbeeld als bouwmateriaal worden ingezet, blijft de CO2 in de boom opgeslagen. Houtbouw draagt dus ‘haar steentje bij’ in de strijd tegen de opwarming van de aarde. 
aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

CIRCULAIR

Hout is circulair, hernieuwbaar. Dat wil zeggen dat wanneer het gebouw wordt afgebroken, men het hout opnieuw als materiaal kan gebruiken. Dit kan in de bouw zijn, maar ook om luciferstokjes of papier te maken. 


Het onderhoud van het gebouw bepaalt de levensduur. Er zijn inmiddels genoeg voorbeelden van houten gebouwen die meer dan 300 jaar oud zijn. 

THERMISCHE WAARDE

Hout is poreus. Het heeft een hoog percentage poriën (70%) en daarmee een laag volumegewicht (450 kg/m3). Hierdoor is de warme geleiding van hout laag. Wanneer men de lambda-waarden (de hoeveelheid energie die het materiaal geleidt per eenheid volume en per tijdseenheid) van hout (0,14 W/mK) en baksteen (1 W/mK) met elkaar vergelijkt, dan blijkt dat hout zeven keer beter isoleert dan steen. Anders uitgedrukt: een baksteenmuur zou meer dan 44 cm dik moeten zijn, om dezelfde waarden te halen als een massief houten wand met een dikte van 6,2 cm. 

WONEN IN EEN HUIS VAN HOUT

Wat komt er allemaal kijken bij het bouwen van een houten woning ?

Als u een houten woning wilt gaan bouwen heeft u vaak al nagedacht over de voordelen die dit u biedt.
Het wonen in een houten huis heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een gebouw van steen of beton.

Hout is licht, laat zich makkelijk bewerken en heeft natuurlijke eigenschappen die de gezondheid en en het leefcomfort in een houten woning ten goede komt.

Hout is vocht regulerend waardoor er vaak een uitstekend vochtbalans in een houten woning heerst. Ook is hout een van zichzelf ademend materiaal en wanneer dit wordt gecombineerd met een natuurlijke isolatie die ook deze eigenschappen bezit, en er tevens geen gebruik wordt gemaakt van een damp-dichte plastic folie aan de binnenzijde van de constructie kunt u genieten van een ademende woning.

Een woning die ademt via zijn muren en daardoor zorgt voor een natuurlijk binnenklimaat. U woont dus letterlijk en figuurlijk in een woning waar het altijd lente is.

FUNDERINGEN

De fundering van een houten woning kan lichter worden uitgevoerd

Maar een houten woning bied nog enkele voordelen. Het is namelijk zo, dat de fundering onder een houten woning ook een stuk lichter uitgevoerd kan worden dan een woning van steen of beton. Kortere, lichtere of zelfs geen hei-palen en minder wapening en beton in de fundering. Vaak volstaat een zwevende goed geïsoleerde betonplaat om de woning te dragen.
Ferox maakt daarom bij het funderen van een houten woning graag gebruik van het Hectar fundering systeem.
Hectar is een fundering kist op maat. Gemaakt van EPS en heeft een zeer hoge isolatiewaarde, Rc=5. Bij de installatie van een Hectar fundering vloer hoeft er minimaal grond te worden afgevoerd en dus minder kosten voor afvoer en grondwerk.
Doordat de bekisting beschikt over een schil van EPS en deze tevens aan de zijkanten van de vloer uitsteekt als vorst rand, kan er zonder koude-bruggen worden gebouwd. Koude-bruggen zijn bouwknopen/verbindingen waar door geen of slechte isolatie warmte verloren gaat.
Op de gestorte betonvloer komt de “stelregel” Deze is van hout en wordt nauwkeurig met de laser op hoogte gesteld en met ankerbouten aan de betonvloer verankerd.
Hiermee voorkom je het opwaaien van de constructie.