Binnenwanden

Natuurlijke bouwsystemen

Binnenwanden

Voor het maken van binnenwanden / tussenwanden kan er worden gekozen tussen drie varianten.

Onderscheid wordt er gemaakt tussen dragende en niet-dragende wanden.
Een dragende wand is een wand die tevens ter ondersteuning van een tussenvloer of dak dient. De dimensies van deze wanden worden berekend door een constructeur.
Niet dragende wanden dienen alleen ter scheiding tussen verschillende ruimtes.

Niet dragende wanden kunnen dus lichter worden uitgevoerd dan de dragende.

Voor alle keuzes geld dat constructieve vereisten, budget, isolatiewaarden en niveau van afwerking leidend zijn.
Samen met de klant en de engineer wordt bepaalt wat het meest interessante systeem is.

CLT wanden

Een tussenwand van CLT heeft een mooie uitstraling, is vaak dragend en slank.
Het is in een CLT wand wel lastig om water voerende leidingen te verwerken, dus voor natte ruimtes raden we deze wanden af.
CLT tussenwanden zijn vlug te monteren en beschikken over mooie zichtzijden in verschillende houtsoorten en kwaliteiten.

De wanden zijn wel wat meer gehorig als deze niet worden voorzien van een isolatie en afwerking.

Tussenwanden stijl en regelwerk

Een tussenwand van stijl en regelwerk is vaak prijstechnisch interessant, en kan ook gemakkelijk worden voorzien van een afwerking naar keuze. Tevens kunnen leidingen er gemakkelijk in worden verwerkt en van isolatie worden voorzien. Het monteren en afwerken van deze wanden is wel wat meer arbeid intensief.

TEWO binnenwanden

Een dragende wand van TEWO past naadloos in het montage proces en zorgt ervoor dat er vlug door gebouwd kan worden. Deze wanden zorgen voor de nodige ondersteuning van vloeren en daken.
Later als het gehele casco gereed is, kunnen de rest van de niet dragende binnenwanden worden voorzien in elk willekeurig systeem, waaronder ook TEWO. Hierdoor is een woning snel wind en waterdicht en kan er naar gelang tijd en budget worden afgebouwd.

Wanden van natte ruimtes

In badkamers en natte ruimtes raden wij aan om de wanden te bekleden met dampdichte folie en een willekeurige afwerking. Het is namelijk door de hoge vochtigheid mogelijk dat in houten wanden vocht ophoopt en er schimmel ontstaat.